7 pași în alegerea carierei potrivite

Mulți dintre noi urmăm o carieră pentru a atinge anumite obiective, de exemplu dobândirea de experiență și cunoștințe, câștigarea de salarii mai mari etc. Dar câți urmăm cariera potrivită? Cum realizăm dacă această carieră pe care am îmbrățișat-o și o urmăm este cea mai bună? Cât timp ne ia ca să găsim și să alegem cariera potrivită? Ei bine, găsirea carierei potrivite necesită timp de analiză.

Noi petrecem în medie aproximativ o treime din viață muncind, așadar, nu este surprinzător faptul că mulți dintre noi dorim să urmăm o carieră potrivită și aliniată la valorile noastre. A alege mai întâi o carieră, înseamnă să învățăm despre noi, despre obiectivele noastre și contextul mai larg al muncii. Iată ce trebuie să facem pentru a alege cariera potrivită:

1. Să ne descoperim sau să învățăm despre noi

Ar fi bine să ne punem următoarele întrebări în ceea ce privește interesele, valorile și trăsăturile noastre:

Despre ce îmi place să învăț?

Cum îmi place să îmi petrec timpul?

Ce fel de muncă îmi place: muncă fizică sau muncă intelectuală?

Cum îmi place să lucrez: pe teren sau la birou?

Ce este cel mai important în viața mea?

Care sunt prioritățile mele în viață?

În ce găsesc sens?

La ce schimbare aș vrea să fac parte?

Ce înseamnă succesul pentru mine?

Ce vreau cel mai mult?

Care sunt punctele mele forte de care mă bucur cel mai mult?

Care sunt abilitățile de care sunt sau mă simt cel mai mândru/ă?

2. Să reflectăm asupra motivațiilor noastre

După ce am răspuns la întrebările de mai sus și am învățat despre noi, următorul pas este să ne îndreptăm atenția spre motivațiile noastre și să reflectăm asupra lor. Ce ne motivează să urmăm cariera pe care o dorim? Poate ne dorim o carieră care ne oferă flexibilitate, astfel încât să putem munci de oriunde. Cariera pe care o alegem nu ne va oferi tot ceea ce dorim, de aceea este important să înțelegem prioritățile noastre. Pentru acest lucru, este nevoie să facem o listă de priorități. Care sunt prioritățile mele și cum le-aș organiza? De exemplu, câteva priorități pe care le am sunt beneficiile pe care le obținem: autonomie, creșterea carierei, etc.

3. Să setăm obiective pe termen lung

Cu toții ne dorim o viață perfectă. Ce înseamnă viața perfectă pentru fiecare din noi și cum ne-ar plăcea să arate aceasta? Care sunt obiectivele noastre pe termen lung? Dacă încă nu ne-am setat obiectivele pe termen lung, atunci este timpul să ne facem o listă cu obiectivele personale și profesionale pentru a ne ajuta să înțelegem ce acțiuni ar trebui să întreprindem pentru a le atinge. De exemplu, ne dorim să avansăm în carieră, de la manager la directorul unei companii, vrem să ne cumpărăm o casă, vrem să călătorim cel puțin o dată pe lună, etc.

Obiectivele setate ne ajută în căutarea unui loc de muncă cât mai specific. De exemplu, dacă dorim să muncim în același domeniu peste 5 ani, cercetăm care domenii vor crește în următorii 5 ani și pe care să le evităm din cauza creșterii automatizării sau a altor factori.

4. Să facem teste de auto-evaluare

Dacă nu ne cunoaștem pe noi înșine foarte bine, dar dorim să știm mai multe despre noi, putem face teste de personalitate, de identificare a punctelor forte și ce carieră ni se potrivește. Dar atenție, testele pot fi prescriptive, ceea ce înseamnă că tind să ne impună anumite categorii. Testele le putem folosi în continuare pentru a învăța despre noi și motivațiile noastre, dar să nu ne bazăm pe ele ca ne dau un răspuns definitiv.

5. Să explorăm sectoarele de muncă

Este important să cercetăm domeniul în care dorim să activăm. În ce domeniu ne regăsim cel mai mult? În care domeniu simțim că putem aduce valoare? O ședință de consiliere vocațională ne poate ajuta să identificăm răspunsurile. Totodată, este important să realizăm o listă a domeniilor care ne par interesante și să cercetăm suplimentar despre rolurile pe care le oferă și creșterea în carieră.

6. Să explorăm domeniile

Este important să învățăm despre fiecare domeniu și obiectivele sale. Care din obiective ni se par cele mai interesante și sunt în concordanță cu obiectivele noastre pe termen lung, dar și cu motivațiile noastre? De exemplu, ne gândim dacă dorim să ne angajăm în sectorul privat, public sau non-profit. Sectorul privat presupune că vom munci într-o companie privată sau corporație care are drept scop de a crește veniturile, dar vom beneficia de potențial de creștere profesională. Dacă dorim să ne angajăm în sectorul public, vom beneficia de stabilitate. Sectorul non-profit presupune angajarea într-o organizație care nu este afiliată sectorului privat sau public și nu are ca scop de a face venituri.

7. Să apelăm la un hub de carieră sau un coach/mentor de carieră

În această călătorie de alegere a carierei potrivite nu suntem singuri. Cea mai sigură cale și cu rezultatele cele mai bune pe termen lung, mediu sau scurt este să apelăm  la un hub de carieră sau un coach/mentor de carieră care să ne ghideze.

 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

DESPRE AUTOR

Diana Moraru

 

Cu o experiență vastă în resurse umane, dobândită în marile corporații din Londra, precum Banca Chinei, BTPSM – cea mai mare firmă de pensii din Marea Britanie, Oliver Wyman, Diana a susținut peste 4000 de ședințe de mentorat și coaching în carieră pentru o gamă variată de persoane, de la adolescenți la manageri de top. Ea a ajutat mulți tineri fără experiență să obțină locuri de muncă în companii mari precum Amazon și Facebook și a îndrumat sute de persoane în procesul de simulare a interviurilor și de scriere a CV-urilor la nivel internațional, astfel toți au obținut locul de muncă dorit și potrivit. Diana este creatoarea brandului “International Coaching Solutions,” sub care organizează proiecte, workshop-uri și masterclass-uri pe diverse tematici legate de carieră și resurse umane, atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional. Cu o abordare personalizată, pragmatică și eficientă, Diana construiește modele de succes pe termen lung și ajută oamenii să-și descopere potențialul maxim.